Áhítat

Áhítat

A jóra emlékezz

Könnyű azt mondani, hogy a jóra gondolj, a jóra emlékezz. De ha megsértenek, megbántanak, kinevetnek, lenéznek, akkor milyen jóra gondoljak?

Az attól függ, hogy milyen alapról indulsz. Minden jó s történik néhány rossz, vagy pedig történik néhány jó dolog, mert különben minden rossz? A viszonyítási alapot Isten a világmindenség teremtésekor megadta: „látta Isten, hogy ez jó”.

Pál apostolnak sem lehetett könnyű a jóra gondolni Filippiben, ahol igaztalanul megvádolták, jogtalanul letartóztatták, a börtönben kalodába zárták, s végül a városból kiutasították. Ez bizony elég sok rossz. Hogyan tudta mégis a következőt írni nekik: „Összegezve az egészet, barátaim, azt mondanám, hogy akkor jártok a legjobban, ha megtöltitek elméteket azzal, ami igaz, nemes, jó hírű, hiteles, lenyűgöző, kegyes – ami a legjobb, nem a legrosszabb; ami szép, nem, ami ronda; ami dicsérni való, nem átkozni való” (Filippi 4,8)

Úgy, hogy az isteni alapról indult: az, hogy Jézust hirdette, jó; az, hogy egyesek meghallgatták, jó; az, hogy hitre jutottak, jó; az, hogy még a börtön őre is hitre jutott, szintén jó.

Gondold végig a te jó alapodat… és ne mondd, hogy de, legalább egy napig.